Home / 0
Laden Evenementen
Van figuratief tot abstract en van hout tot brons,

werkte de Engelse beeldhouwster Barbara Hepworth (1903-1975) aan een omvangrijk en doordacht oeuvre. Ze was zeker geen rabiate avant-gardiste die haar neus optrok voor alles wat figuratief was. In haar werk, zowel de beelden van liggende moeders met kinderen als de abstracte vormen zocht ze naar harmonie. Haar beelden zijn volumes die ruimte omschrijven (de ‘gaten’) en ruimte innemen (volume) en die ondanks hun schijnbare eenvoud helemaal niet zo simpel zijn. Let u eens op Hepworths gebruik van kleur die zij op wat probeersels na, nooit aan de buitenkant, maar altijd aan de binnenkant van de vormen aanbracht. Anders lag het er maar op zonder iets toe te voegen.

Het toeval wil dat Hepworth studeerde en bevriend was met Henry Moore, de beeldhouwer die veel beroemder zou worden dan zij. Ook zijn beelden komen in deze lezing ter sprake, evenals het werk van Hepworths collega’s, tijdgenoten en haar twee echtgenoten. Als u geïnspireerd raakt door het werk van Barbara Hepworth, dan kunt u er in het Museum Kröller-Müller van genieten, want het museum heeft er een omvangrijke collectie van.

U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen.

De lezing wordt gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin in samenwerking met Kopgroepbibliotheken, die ook de kaartverkoop verzorgt.