Home / 0
Laden Evenementen
Misschien wel de interessantste Europese hoofdstad.
Brussel heeft de rol van hoofdstad met verve op zich genomen, en die rol veranderde telkens. De stad was achtereenvolgens het centrum van het Hertogdom Brabant, de Zeventien Provinciën, de Spaanse Nederlanden, de Oostenrijkse Nederlanden, het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, België en uiteindelijk zelfs van de Europese Unie.

De geschiedenis van Brussel begon net voor het jaar 1000, toen enkele kleine woonkernen samensmolten aan de Zenne en er een marktplein werd aangelegd. De nog kleine stad lag op een handelsroute tussen Brugge en Keulen – oudere en rijke steden. Al snel verrees er een kasteel op de Koudenberg, een van de heuvels van Brussel. Vanaf de twaalfde eeuw ging het de stad echt voor de wind , vooral door de productie van stoffen. In de vijftiende eeuw werd Brussel, samen met de rest van het Hertogdom Brabant, onderdeel van de Bourgondische Nederlanden. Het kasteel op de Koudenberg werd door de nieuwe heerser verbouwd tot een waar paleis. Brussel werd de nieuwe hoofdstad van zijn rijk.

Rustig bleef het echter niet lang. De Tachtigjarige Oorlog, de Negenjarige Oorlog, de Spaanse Successieoorlogen en de Oostenrijkse Successieoorlog zijn maar enkele conflicten in de vroegmoderne tijd waarin er een hoofdrol voor Brussel was weggelegd. Na de Franse overheersing en een korte periode als onderdeel van het Nederlandse Koninkrijk werd Brussel eindelijk hoofdstad van België, met een koninklijke uitstraling: het paleis van Laeken met zijn serres, het imposante Justitiepaleis, de art nouveau van Victor Horta en het Atomium maken Brussel tot een mooie en interessante stad.

U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Desgewenst kunt u een apart gemaakte opname van de lezing later terugkijken. Mocht u verhinderd zijn, dan kunt u een zonder publiek opgenomen registratie van de lezing terugkijken.

De lezing wordt verzorgd door Wouter Maas, MA.

Lees ook onze blog over de stad en bekijk onze korte video (in HD) over de kansel in de Brusselse kathedraal: