Home / 0
Laden Evenementen
De organische vormen van Henry Moore’s beelden zijn herkenbaar uit duizenden.

Of toch niet? Wie de ruimtelijke composities van Moore vergelijkt met de kunst van zijn collega en kennis Barbara Hepworth ontdekt dat ze behoorlijk op elkaar lijken. Het ene beeld dat een tweede beeld omhult, een bijna abstracte sculptuur die van een liggende figuur is afgeleid of een gestroomlijnde, kloeke vorm die de ruimte domineert: het zou zowel ‘een Moore’ als ‘een Hepworth’ kunnen zijn.

In deze lezing ligt de nadruk op de kunst van de Britse beeldhouwer Henry Moore (1898-1986), maar dan wel ingebed in de context van zijn tijd. U krijgt een overzicht van zijn omvangrijke oeuvre, ziet welke materialen hij gebruikte, waar hij zijn inspiratie vandaan haalde en welke opvattingen hij had over beeldhouwkunst in samenhang met architectuur. Ook zijn directe collega’s zoals Barbara Hepworth komen aan de orde, alsmede kunstenaars die we graag met hem willen vergelijken.

Tot 22 oktober is in museum Beelden aan Zee op Scheveningen de tentoonstelling ‘Henry Moore; Vorm en Materiaal’ te zien. Onze lezing biedt een mooie inleiding op de expositie en geeft extra diepgang door kunst aan te halen, die niet in het museum te zien is.

U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Mocht u verhinderd zijn, dan kunt u een zonder publiek opgenomen registratie van de lezing terugkijken.

De lezing wordt verzorgd door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.