Home / 0
Laden Evenementen
De vluchtige kunst van de indruk.

De losse penseelstreken van de impressionisten bepalen al meer dan een eeuw onze kijk op de moderne kunst. Tentoonstellingen van Claude Monet, Berthe Morisot of Auguste Renoir zijn gedoemd blockbusters te worden. Zo is het echter niet begonnen.

Hoe dan wel? In de jaren 1860 ontwikkelde een groep voornamelijk jonge kunstenaars een nieuwe kijk op de kunst. Zij schilderden niet meer in de door de academie voorgeschreven stijl van geïdealiseerde naakten, maar zetten vlug en vaak schetsmatig een indruk op het doek. In het Frans een ‘impression’ en daar komt ‘impressionisme’ vandaan. De eerste kritieken waren negatief, om het heel voorzichtig uit te drukken. Jaren duurde het voor de kunstenaars op brede waardering konden rekenen, maar uiteindelijk is die er gekomen. En hoe.

In deze lezing vertellen we u wat het impressionisme inhoudt, wie de belangrijke schilders uit deze stroming waren en hoe de waardering voor de stroming zich heeft ontwikkeld.

U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen.

De lezing wordt verzorgd door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.