Home / 0
Laden Evenementen
De oudste stad van Nederland, met de meest bewogen geschiedenis.

Dat oudste moeten we misschien met een korreltje zout nemen, meerdere plekken in Nederland maken die claim. Dat de geschiedenis van Maastricht bewogen is, is echter niet te ontkennen.

De stad begon ooit als Romeinse nederzetting, veranderde in de middeleeuwen in een belangrijk religieus centrum, en was een plek voor kunstproductie van hoge kwaliteit. Na de Vrede van Munster was Maastricht de enige plek met religieuze vrijheid in Nederland. Internationaal werd Maastricht op de kaart gezet met het ondertekenen van het Verdrag van Maastricht, waardoor wij nu met de euro betalen.

Eerder werd de stad ingevallen door verschillende Germaanse stammen, geplunderd door Vikingen, en kende de stad meerdere Franse belegeringen. De haast mythische d’Artagnan heeft aan de stadsmuren zijn laatste adem uitgeblazen.

Dat Maastricht tijdens de Belgische revolutie in 1830 Nederlands bleef mag een klein wonder heten, en dat ze zich daarna van smerige industriestad ontwikkelde naar een prachtige stad met ‘buitenlands’ allure misschien nog meer. Aan de andere kant: een stukje Nederland gevangen tussen België en Duitsland, ‘buitenlandser’ kan misschien niet.

U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen.

De lezing wordt gegeven door Wouter Maas, MA in samenwerking met Kopgroepbibliotheken, die ook de kaartverkoop verzorgt.