Home / 0
Laden Evenementen
Emotie in kleurvlakken.

Grote schilderijen waarin twee, soms drie kleuren de hoofdrol krijgen; met deze zin is het grootste deel van het oeuvre van Mark Rothko te omschrijven, maar er zit natuurlijk veel meer achter de werken dan hun formaat en hun beperkte palet.

Rothko kwam in 1903 als Markus Rothkowitz in een Joods gezin ter wereld in Dvinsk, de Letse stad die toen in het Russische keizerrijk lag. Toen hij nog een kind was, emigreerde de familie naar de Verenigde Staten. Rothko groeide op in New York, studeerde enkele jaren aan Yale en koos uiteindelijk voor het kunstenaarschap. Aan het einde van de jaren ’40 vond hij de stijl waar hij beroemd mee werd: geheel abstracte werken, waarin velden van kleur in het luchtledige lijken te hangen. Maar daaraan ging een hele ontwikkeling vooraf.

In deze lezing laten we u de artistieke ontwikkeling van Mark Rothko zien. U leert bovendien over zijn bijzondere en bewogen leven. Uiteraard ziet u ter vergelijking ook kunst van Rothko’s collega’s.

U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Wie op de avond zelf verhinderd is, kan een zonder publiek gemaakte opname van de lezing bekijken.

De lezing wordt verzorgd door Wouter Maas, MA.