Home / 0
Laden Evenementen
‘A fierce, nasty queer-girl voice.’

De Guggenheim Fellowship, de Carnegie Prize en de MacArthur Fellowship (ook wel de ‘Genius Grant’). Het zijn maar een paar prestaties die de kunstenaar Nicole Eisenman op haar naam heeft staan. Hoewel ze vooral bekend is vanwege haar schilderijen, maakt ze installaties, tekeningen, etsen, litho’s en sculpturen.

Love or Generosity is sinds enkele jaren te bewonderen voor de rechtbank in Amsterdam. Hoewel het standbeeld meer dan vijf meter hoog is, is het eerder aandoenlijk dan imponerend. De figuur, die tegelijk man en vrouw is (of geen van beide natuurlijk), toont op ontroerende wijze de schatten in hun hand: een uil, een pijl en een eikel. Voorwerpen die natuurlijk een diepere betekenis hebben.

Een succesvolle carrière had Eisenman net na het voltooien van haar opleiding overigens niet verwacht. Na een paar jaar van ‘flutbanen’ werd ze opgemerkt bij een groepstentoonstelling over seksueel expliciet werk, door en voor vrouwen. Voor haar kunstwerken, vaak met een feministische inslag, haalt ze inspiratie uit verschillende periodes van de kunstgeschiedenis.

In het Kunstmuseum Den Haag wordt Eisenmans werk tussen 12 november en 12 februari in een expositie getoond. Een aanrader!

U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen.

De lezing wordt verzorgd door Wouter Maas, MA.