Home / 0
Laden Evenementen
Ze heeft meer dan 403.000 volgers op Instagram.

De meeste andere mensen op het platform kunnen daar een puntje aan zuigen. De aantrekkingskracht van de 94-jarige Yayoi Kusama wordt op haar pagina meteen duidelijk: heldere, vrolijke kleuren, organische structuren die meer gegroeid dan gemaakt zijn, lichteffecten en hier en daar een spiegel (of veel), zodat de kijker zelf onderdeel wordt van het kunstwerk.

Kusama werd geboren in Japan, maar bekendheid kreeg ze in de tijd dat ze in New York werkte in de jaren ’50 en ’60. Daar organiseerde ze voornamelijk happenings, die vaak door de politie werden opgebroken. Door haar rebelsheid kreeg ze internationale faam in 1966: met Narcissus Garden deed ze illegaal mee aan de Venetiaanse Biënnale. Kusama wordt vaak in één adem genoemd met de term ‘polkadots’, vrolijke patronen met bolletjes. Daarover zegt ze dat de aarde, ze zon, de maan en zelfs menselijke wezens kunnen staan voor die bolletjes.

Minder bekend is dat Yayoi Kusama ook in Nederland heeft gewerkt. Van 23 september tot 25 februari brengt het Stedelijk Museum Schiedam dit Nederlandse werk voor het voetlicht. In deze lezing geven we u een overzicht van Kusama’s oeuvre en voorzien het van een internationale context.

U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Mocht u verhinderd zijn, dan kunt u een zonder publiek opgenomen registratie van de lezing terugkijken.

De lezing wordt gegeven door Wouter Maas, MA.