Home / 0
Laden Evenementen
Een historicus zei eens dat Polen zo nu en dan op de kaart van Europa opkomt, maar nooit op dezelfde plek.

In deze oneliner zit meer waarheid dan wat je op het eerste gezicht zou vermoeden. Na de Poolse delingen in de achttiende eeuw verdween het land als zelfstandige staat, tot het einde van de Eerste Wereldoorlog, van de kaart. Na de Tweede Wereldoorlog schoven de grenzen weer op naar het westen. Dat deze geschiedenis haar weerslag heeft op de volksaard en de manier waarop Polen naar zichzelf en naar hun verleden kijken, is een feit.

In deze zevendelige cursus volgt u de geschiedenis van het land vanaf de tiende eeuw tot aan onze tijd. De nadruk ligt op de kunst en architectuur, maar ook politieke ontwikkelingen en de rijke Poolse literatuur komt aan de orde, zoals Olga Tokarczuk, Henryk Sienkiewicz en Wisława Szymborska.

Het programma ziet er als volgt uit:

vrijdag 24 september: ontstaan van Polen en de middeleeuwen
vrijdag 1 oktober: vijftiende en zestiende eeuw, heerschappij van de dynastie van de Jagiellonen
vrijdag 8 oktober: periode van 1569 tot 1764 met gekozen koningen en de unie met Litouwen
vrijdag 29 oktober: delingen van Polen, regeertijd van koning Stanislas Augustus tot zijn abdicatie in 1795
vrijdag 5 november: negentiende eeuw en de tijd tot aan de Eerste Wereldoorlog: gedeeld land, opstanden, industrialisering
vrijdag 12 november: 1918-1989, onafhankelijkheid, Tweede Wereldoorlog, wederopbouw, socialisme
vrijdag 19 november: hedendaags Polen
In deze cursus leert u de geschiedenis van Polen en kunt u deze inbedden in de geschiedenis van Europa. U zult de hedendaagse politiek en ontwikkelingen in het land kunnen plaatsen tegen de achtergrond van het verleden. Bovenal krijgt u echter kennis over beeldende kunst, kunstenaars en architectuur die in Nederland weinig bekendheid geniet. De hoop is dat wij u kunnen aansporen u in de Poolse literatuur te verdiepen.

U volgt de reeks thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen.

De collegereeks wordt gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin in samenwerking met de Erasmus Academie die tevens de kaartverkoop verzorgt.