Home / 0
Laden Evenementen
Een enkele museumzaal met een paar schilderijen van Pieter Bruegel de Oude kan de bezoeker langer dan een uur boeien.

En dat is alleen al Pieter Bruegel de Oude. Het geslacht Bruegel en zijn aangetrouwde telgen telden echter veel schilders, die het Noordbrabants Museum van 30 september tot 24 januari op een tentoonstelling bijeenbrengt.

In de cursus zult u veel van de werken van Pieter Bruegel de Oude beschouwen, maar ook zien dat hij niet alleen drukke schilderijen schiep. Sterker nog, hij begon zijn loopbaan met het maken van tekeningen die vervolgens door zijn opdrachtgever tot etsen werden omgezet en in albums werden verkocht. Later maakte hij schilderijen die kunsthistorici ‘Wimmelbilder’ zijn gaan noemen en waarop niet een duidelijk centrum van de actie is aan te wijzen. Naast de stijl is ook de iconografie van Bruegel zeer interessant, met evergreens als ‘De Nederlandse spreekwoorden’ uit 1559 waarvan er vele tot op heden al dan niet regionaal worden gebruikt.

Pieter Bruegel de Oude wordt gezien als de ‘pater familias’ van een geslacht dat generatieslang bestond. We bekijken dan ook de interessante oeuvres van de latere familie. Zoon Pieter Brueghel de Jonge (die een ‘h’ aan de achternaam toevoegde) verdiende zijn brood met de kopieën van zijn vaders composities. Hij erfde weliswaar het recht om dit te doen, maar was niet door zijn vader opgeleid. De andere zoon, Jan Brueghel de Oude, ging een eigen weg en onder de bijnaam ‘de fluwelen Brueghel’ werkte hij samen met tal van collega’s onder wie Rubens.

U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Mocht u verhinderd zijn, dan kunt u een zonder publiek opgenomen registratie van de reeks terugkijken.

De collegereeks wordt gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.