Home / 0
Laden Evenementen
Wat ons betreft een onvolprezen museale parel.

Het Frans Hals Museum huist in een voormalig oudemannenhuis dat daarna een weeshuis werd. Het gebouw ademt historie en het leuke is dat er zelfs een groepsportret door Hals hangt dat voor het oudemannenhuis bedoeld was. Het begin van de kunstverzameling van het Stedelijk Museum van Haarlem, zoals het Frans Hals Museum voorheen heette, is te vinden in de zestiende eeuw. De stad kreeg namelijk na de Reformatie de eigendommen van verschillende kloosters in de stad in handen, inclusief altaarstukken en beelden.

De collectie bleef gestaag groeien in de eeuwen erna. De stad Haarlem was zelf opdrachtgever en door het opheffen van bijvoorbeeld de schutterijen werd de stad ook eigenaar van groepsportretten die ooit aan stedelijke instellingen hadden toebehoord, waaronder schuttersstukken. In 1862 opende het museum zijn deuren en sinds 1913 huist het in de huidige locatie.

Inmiddels omvat de verzameling 17.000 objecten, waarbij er natuurlijk een speciale aandacht is voor de Haarlemmer Frans Hals. Geen enkel museum heeft zoveel werken van de oude meester.

De rondleiding wordt verzorgd door Wouter Maas, MA. De prijs is exclusief de toegang tot het Frans Hals Museum. Een dag voor de rondleiding ontvangt u een e-mail met de verzamelplaats en telefoonnummer van de rondleider.