Home / 0
Laden Evenementen
Wat ons betreft een onvolprezen museale parel.

Het Frans Hals Museum huist in een voormalig oudemannenhuis dat daarna een weeshuis werd. Het gebouw ademt historie en het is bijna ontroerend dat er zelfs een groepsportret door Hals hangt dat voor het oudemannenhuis bedoeld was. Nu even niet, want het bevindt zich op de grote Halstentoonstelling in het Rijksmuseum. Veel kunst van Frans Hals en zijn tijdgenoten is echter in Haarlem gebleven. Een bezoek aan het Frans Hals Museum is dan ook een prachtige aanvulling op die expositie in Amsterdam.

De kunstverzameling van het Stedelijk Museum van Haarlem, zoals het Frans Hals Museum voorheen heette, stamt uit de zestiende eeuw. De stad kreeg na de Reformatie namelijk de eigendommen van verschillende kloosters en kerken in handen, inclusief altaarstukken en beelden. De collectie bleef gestaag groeien, mede door de opheffing van de schutterijen. Zo werd Haarlem eigenaar van groepsportretten die ooit aan stedelijke instellingen hadden toebehoord. In 1862 opende het Stedelijk Museum van Haarlem zijn deuren in het stadhuis en sinds 1913 huist het op de huidige locatie.

Inmiddels omvat de verzameling 17.000 objecten, waarbij er natuurlijk een speciale aandacht is voor de Haarlemmer Frans Hals. Geen enkel museum heeft zoveel werken van de oude meester.

De rondleiding wordt verzorgd door Wouter Maas, MA. De prijs is exclusief de toegang tot het Frans Hals Museum. Een dag voor de rondleiding ontvangt u een e-mail met de verzamelplaats en telefoonnummer van de rondleider.