Home / 0
Laden Evenementen
Prinselijke pracht in Den Haag.

Volgens het Teylers Musem in Haarlem is het instituut het oudste museum van Nederland. En dat is waar, en ook een beetje niet. In 1774, enkele jaren voor de oprichting van het Teylers, stelde de laatste stadhouder van Nederland, Prins Willem V, een deel van zijn aanzienlijke collectie open voor publiek. Het museum had in de achttiende eeuw geen naam, maar is na jarenlang dicht te zijn geweest in 1977 heropend als Galerij Willem V.

Denken we aan oude kunst uit Nederland, dan denken we nogal snel aan kunst voor de burgers. Geen kerk en koning voor ons. Nou biedt Galerij Willem V ons een inkijkje in wat juist de adel in ons land voor smaak had, hoe een prins verzamelde en een ‘vorstelyk kabinet schilderyen’ bij elkaar bracht.

Tijdens deze excursie bezoekt u niet alleen de vorstelijke galerij, maar ook de omgeving van deze collectie. Zo komen ook het Binnenhof, de Ridderzaal en de Hofvijver aan de orde in een interessante rondleiding met een kunsthistorisch maar ook politiek karakter.

De rondleiding wordt verzorgd door Wouter Maas, MA. De prijs is exclusief de toegang tot de Galerij Prins Willem V. Een dag voor de rondleiding ontvangt u een e-mail met de verzamelplaats en telefoonnummer van de rondleider.