Aanbod in het vat

Home / Aanbod in het vat

Aanbod in het vat

Wat in het vat zit, verzuurt niet. Bureau Boeiend heeft de afgelopen jaren veel lezingen gegeven die op aanvraag inzetbaar zijn. Ideaal voor uw kunstclub of culturele instelling. Hieronder vindt u een greep uit het beschikbare aanbod.

Neem contact op als u meer wilt weten of de lezing wilt boeken.

Lezing: Symboliek op euromunten

Een van onze populairste en meest verrassende lezingen. Sinds 1 januari 2002 betalen we met de euro, maar weten we wat er zoal op ons geld staat? Dat weet bijna niemand, maar het is machtig interessant om te weten welke symboliek we in de hand hebben. Zo treft u dagelijks of bijna dagelijks de Franse vlag, de eerste regel van het Duitse volkslied en een Oostenrijkse vredesactiviste in uw beurs aan. Na deze lezing kijkt u nooit meer op dezelfde manier naar uw geld.

Lezing: Jong Polen

Tussen 1890 en de Eerste Wereldoorlog bloeide met name in Krakau de stroming Jong Polen. Kunstenaars als Józef Mehoffer (zie afbeelding), Olga Boznańska en Stanisław Wyspiański maakten inhoudelijk rijk en uiterlijk aantrekkelijk werk dat in Nederland vrijwel onbekend is.

Lezing: Parijs

Bijna iedereen is er ooit geweest, maar niemand kent Parijs helemaal. Onze lezing of reeks gaat over de bekende monumenten van de Lichtstad, zoals de kathedraal en de gevolgen van de brand. We belichten echter ook de Cité Universiteire met een Nederlands tintje en andere minder beroemde gebouwen, waaronder de Saint-Etienne du Mont.

Lezing: Olga Tokarczuk

Olga Tokarczuk is de meest gelezen Poolse auteur en in 2019 kreeg ze tot vreugde van vele Polen de Nobelprijs voor de literatuur uitgereikt. De romans van Tokarczuk, zoals ‘De Rustelozen’ en ‘De Jacobsboeken’ zijn rijke, encyclopedische en prachtig beschreven werelden vol engagement waar je niet genoeg van krijgt en waar we u graag mee vertrouwd maken.

Lezing: Sebastiaan – de homoheilige

Als hij al heeft geleefd, dan was dat eind derde eeuw, toen het christendom nog illegaal was. Sebastiaan was echter christen en werd daarom ter dood veroordeeld. Zodoende wordt hij in de kunst afgebeeld als een niet onaantrekkelijke met pijlen doorboorde jongeman. Van een beschermheilige van schutters en pestlijders groeide hij echter uit tot een beschermheilige van homo’s en zelf homo.

Lezing: graffiti en street art

In vrijwel elke stad is er wel graffiti te vinden. Nu eens is dat een losse droedel op de muur, dan weer een meerkleurig sjabloon. Er zijn zelfs steden die bekend zijn om hun hoogstaande, over een paar verdiepingen aangebrachte street art. In twee uur wijden we u in de wereld van deze jonge kunstvorm in, zodat u een ‘tag’ van een ‘throw up’ en een ‘piece’ feilloos kunt onderscheiden en weet dat street art meer is dan vandalisme.

Lezing: de heilige Franciscus

De heilige Franciscus van Assisi is een van de populairste katholieke heiligen. Begin dertiende eeuw stichtte hij een bedelorde en predikte hij kuisheid, armoede en liefde voor de natuur. Over zijn leven ontstonden veel legenden, die hun weg vonden naar de kunst. De beroemdste is de stigmatisatie, maar op tal andere manieren ging Franciscus’ leven op dat van Jezus lijken.

Lezing: Goddelijke LHBT

Zo’n tweeduizend jaar geleden schreef Ovidius ‘Metamorphosen’. Het is een epos met gedaanteveranderingen als leidraad. Een heleboel daarvan hebben een roze tintje. Jupiter nam de gedaante van Diana aan om de nimf Callisto te verleiden en Hermafroditus werd tweeslachtig nadat Salmacis met hem versmolt. Tal van deze motieven zijn in de kunst populair geworden, zoals we in deze lezing laten zien.